Iulică Oane, primarul oraşului Corabia:

Am preluat o visterie goală, o primărie extrem de îndatorată, proceduri excesiv de birocratice și o îngrozitoare lipsă de transparență în decizii…


D-le primar, iată că au trecut aproape trei an de când ați avut onoarea de a prelua mandatul de primar al Corabiei. Ce investiții ați preluat de la fosta administrație, câte dintre acestea ați dus la finalizare, ce alte investiții ați demarat și ce investiții aveți de gând să faceți în viitor? Care vor fi sursele de finanțare ale acestora?

Încă de la începutul mandatului, cea mai mare parte a timpului meu a fost alocată pentru remedierea problemelor pe care le-am găsit nerezolvate, în Primăria Orașului Corabia. Am preluat o visterie goală, o primărie extrem de îndatorată, proceduri excesiv de birocratice și o îngrozitoare lipsă de transparență în decizii. Am înglobat rezolvarea acestor dificultăți în planul de acțiuni al instituției și am adaptat managementul administrativ la noile cerințe și exigențe. Este nevoie de timp pentru a optimiza procedurile interne și pentru a schimba percepția asupra Primăriei. Am considerat că este inacceptabil ca cetățeanul să nu aibă acces la instituția care îl deservește.

Acest aricol conține 5 poze

Au fost ani foarte grei și din punct de vedere financiar. Un indicator foarte important ce denotă din acest lucru este legat de încasările zilnice care sunt destul de mici la Primăria Corabia, ceea ce arată că nici persoanele fizice, populația, și nici agenții economici nu dispun de bani.

Despre proiectele pe care le-am preluat de la fosta administrație nu am ce să vorbesc pentru că erau în sertar. Nu exista niciun proiect în implementare și eram în pericol să pierdem și proiectul de aducțiune a gazelor naturale în oraș. Cu ajutorul Consiliului Județean Olt și al Guvernului României am reușit să obținem finanțarea acestui proiect iar, în prezent, gazele sunt la porțile orașului. Suntem în implementare și cu proiectul de reabilitare a Cetății Sucidava,cu ajutorul căruia sperăm să includem orașul nostru într-un circuit turistic național, și cu reabilitarea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc, prin care credem că va crește calitatea actului medical în orașul nostru, proiecte importante,realizate cu ajutorul Programului Operațional Regional – REGIO. Avem o piață nouă, la care continuăm îmbunatățirile, vom avea o piață de pește, vom avea un port turistic, vom reabilita Parcul Central al orașului și stadionul „San Siro” și vom construi un nou loc de joacă pentru copii. Toate proiectele sunt pe fonduri europene cu contribuție minimă din partea Primăriei Corabia.

De fapt, în anul 2014, am pus bazele dezvoltării economice a orașului și, începând cu anul 2015, prioritatea numărul 1 va fi aducerea de investitori și crearea de noi locuri de muncă. Investitorii au început să vină, se dorește deschiderea unei fabrici de mezeluri,în viitorul apropiat, iar investitorul taiwanez, proprietarul fostei fabrici de fire și fibre sintetice – Melana – și-a exprimat dorința să investească aici, în luna Februarie îl așteptam să vină și să discutăm la obiect despre ceea ce dorește să facă ,pentru că noi îl sprijinim în mod legal să investească și să creeze locuri de muncă. Vă pot spune că avem multe alte proiecte la care lucrăm și pe care sperăm să le ducem la bun sfârșit în acest an. Vom termina asfaltarea D.C. 124 – drumul spre cartierul Tudor Vladimirescu, vom reabilita portul comercial pentru a permite construcția de noi silozuri și depozite în zona Dunării,avem proiect și pentru reabilitarea sistemului de apă și canal. Anul acesta vom repara și asfalta mai multe străzi și trotuare din oraș, vom reabilita fântâna arteziană din centrul orașului și vom începe construcția unui nou bloc de locuințe sociale. Exista un proiect de regenerare urbană în care se vizează reabilitarea termică a blocurilor,modernizarea fațadei imobilelor,a spațiilor și funcțiunilor din jurul clădirilor. Dorim reamenajarea și îngrijirea spațiilor verzi dintre blocuri, amenajarea de locuri de joacă pentru copii, amplasarea de gărdulețe pentru delimitarea spatiilor verzi, montarea de băncuțe în fața tuturor blocurilor, amenajarea de parcări etc. În anul 2015, vom continua să derulăm proiectele din fondurile europene, care rămân o prioritate pentru noi, de vreme ce sunt singura sursă de finanțare, în afara bugetului local.

Vorbiți-ne despre activitățile culturale pe care vă permiteți a le desfășura în mândrul oraș de altădată – Corabia – și spuneți-ne ce ați făcut dvs. nou, de când ați preluat primăria, în acest domeniu?

Pot să vă spun că în primul an de mandat am reușit să achităm ultimele rate la Casa de Cultură, care este un monument arhitectural,fiind unul din cele mai valoroase edificii construite în stil neoclasic pe teritoriul României și era păcat să nu aparțină orașului Corabia. Prin Compania Națională de Investiții avem proiect aprobat pentru reabilitarea acestei clădiri, s-a realizat expertiza tehnică și energetică, studiul geotehnic și memoriul tehnic de arhitectură, iar în prezent așteptam să înceapă reabilitarea propriu-zisă.

În primul an, 2012, am inițiat Zilele orașului Corabia,care sunt manifestări cultural-artistice organizate de către Consiliul Local Corabia și Primăria Corabia în colaborare cu Consiliul Județean Olt, Direcția Județeană pentru Cultura, Culte și Patrimoniu Cultural Național Olt, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Ansamblu profesionist „Doina Oltului”. Manifestările sunt legate de celebrarea, în luna septembrie a fiecărui an, a primei atestări documentare a localității. (document de la Mihai Viteazul, 6 septembrie 1598).

Cumulat cu zilele orașului Corabia, Festivalul Național de muzică populară și ușoară „Corabia de Aur” este organizat în Piața Independenței din localitatea noastră și are ca obiectiv principal conservarea și promovarea patrimoniului cultural-artistic și istoric local. Cu această ocazie, orașul Corabia este gazda unor generații de tineri concurenți, interpreți din toată țara, celebrități, în recitaluri care au slujit decenii cântecul românesc, au promovat cântecul popular autentic și costumul tradițional, specifice zonelor etnografice din care provin.

Avem Concursul național de folclor pentru copii și tineri ,,Floare De Tei”, care se desfășoară la începutul lunii Iunie, de ziua copilului, în Piața Independenței din Corabia, de către Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina – Filiala Corabia, cu sprijinul material al Primăriei, Casei de Cultură și Muzeului de Arheologie și Etnografie Corabia. Manifestarea are menirea de a antrena elevii la cercetări proprii și descoperiri ale valorilor tradiționale autentice și de a spori capacitatea de comunicare și exprimare artistică a acestora. Mai avem și Festivalul Județean “ Pe aripile dansului”, prima ediție desfășurându-se în luna mai 2014 la Teatrul de vară din Corabia. Organizatorii festivalului sunt unitățile de învățământ aparținând localităților din sudul județului Olt: Corabia, Vișina, Gârcov, beneficiind de sprijinul Consiliului Local Corabia. Nu vreau să uit „Zilele Virgil Mazilescu” în care îl omagiem pe cunoscutul poet corăbian și Tabăra de Creație Plastică pentru Copii „Danubius”.

Consiliul Local Corabia aproba în fiecare an o sumă destinată evenimentelor culturale din orașul Corabia,însă în fiecare an suntem ajutați și de sponsori locali deoarece bugetul primăriei este mic și nu poate face fața atâtor evenimente.

Câți oameni aveți la Legea 416 și la ce lucrări sunt aceștia utilizați de către primărie?

Avem 280 de cetățeni care beneficiază de Legea 416/2001 și vă pot spune că-i folosim la diferite lucrări de interes local, precum întreținerea zonei centrale a orașului, măturatul străzilor, curățarea șanțurilor de scurgere a apei, îndepărtarea resturilor vegetale, întreținerea rigolelor. Fac lucrările de întreținere și în zona cimitirelor sau la bază sportivă, în sezonul rece, ne ajută la îndepărtarea zăpezii, împrăștierea materialelor antiderapante etc.

Care este structura politică a Consiliului Local și ce probleme aveți în consiliu cu opoziția?

Consiliul local la Corabia este alcătuit din 17 consilieri din care PSD – 7, PNL – 5, UNPR – 5. Consilierii locali sunt corăbieni și eu cred că în Consiliul Local nu trebuie să facem politica ci administrație, trebuie să ne preocupe în primul rând cetățeanul orașului nostru, pentru că el ne-a trimis aici și trebuie să lăsăm animozitățile politice la o parte. Și atâta timp cât proiectele de hotărâre au fost făcute numai în slujba corăbienilor, rare au fost cazurile în care hotărârile noastre nu au trecut prin consiliul local. Am găsit înțelegere din partea consilierilor, astfel că hotărârile noastre au trecut aproape fără probleme. Opoziția este utilă în orice democrație, atâta timp cât este constructivă. La Corabia, vă pot spune că am colaborat și voi colabora foarte bine cu opoziția deoarece avem același scop – binele locuitorilor orașului. Și pentru acest lucru le mulțumesc pe această cale.

Care este mesajul dvs. către locuitorii orașului Corabia?

Doresc să le transmit corăbienilor să aibă încredere în mine și în echipa pe care o conduc la nivelul Primăriei. Rolul unui lider local este acela de a găsi metode prin care să aducă investiții în comunitate, să creeze locuri de muncă și să dezvolte cu precădere o infrastructură durabilă pentru cetățeni. Bucuria realizărilor înseamnă însă grijă noastră pentru viitor! Avem planuri frumoase, știm că oricâte piedici ni s-ar pune vom putea să fim învingători numai împreună, pentru că în unitate stă puterea noastră, iar mândria de a fi pe acest pământ însemnă a lăsa ceva trainic pentru viitor.

Cred că ar trebui cu toții să fim mai răbdători, mai toleranți cu cei din jur, să încercăm să formăm o comunitate unită și împreună să transformăm Corabia în orașul pe care ni-l dorim cu toții.

20.08
2020
PSD Corabia - Grădinița cu program normal - sat Vîrtopu, Oraș Corabia
20.08
2020
PSD Corabia - Ce a facut PSD in perioada 2017-2019.
20.08
2020
PSD Corabia - Investiții integrate pentru creșterea mobilității în orașul Corabia
18.08
2020
PSD Corabia - Asfaltare DC 124 km 3+900 - 8+300, Orașul Corabia
14.08
2020
PSD Corabia - Reabilitarea și eficientizarea sistemului de iluminat public
13.08
2020
PSD Corabia - Asfaltarea drumului Corabia - Vîrtopu - Vădastrița
12.08
2020
PSD Corabia - Spălătorie socială
12.08
2020
PSD Corabia - Port turistic și de agrement în zonă cap amonte port Corabia
11.08
2020
PSD Corabia - Reabilitare și dotări Campus Liceul Tehnologic Danubius Corabia
09.08
2020
PSD Corabia - Locuințe sociale pentru comunitatea de romi
07.08
2020
PSD Corabia - Reabilitare bază sportivă Club Școlar Sportiv strada Elena Doamna
06.08
2020
PSD Corabia - Construcție bloc de locuințe P12
05.08
2020
PSD Corabia - Extindere și lucrări de sistematizare la cimitirele Valea Seacă și Corabia Veche
04.08
2020
PSD Corabia - Amenajare Parc Faleza Dunării
31.07
2020
PSD Corabia - Candidatul pnl la funcția de primar al orașului Corabia sfidează regulile
16.03
2020
Primăria Corabia - Dezinfecție
12.03
2020
Program Primărie
24.02
2020
Tinerii din Organizația Locală a TSD Corabia au sărbătorit astăzi, Dragobetele - sărbătoarea iubirii!
20.02
2020
Peste 400 de burse, acordate de Primăria Corabia elevilor urbei
12.02
2020
Primăria Corabia a dotat centrul Medico Social
08.02
2020
Investitii importante la spitalul din Corabia
07.02
2020
PSD Corabia - ALEGERI LOCALE
06.02
2020
Zeci de rromi din Corabia, în casă nouă
04.02
2020
Palatul Cosma și-a recăpătat strălucirea
24.01
2020
Ziua de 24 Ianuarie a fost sărbătorită
05.12
2019
Primaria si Consiliul Local Corabia au daruit
27.12
2019
Sectorul de lactate şi brânzeturi, funcţionează din această săptămână
13.11
2019
Discurs Iohannis vs Discurs Dăncilă
05.11
2019
Guvernul lui Iohannis nu își asumă creșterea punctului de pensie
03.11
2019
Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea
03.11
2019
Echipa PSD Olt alături de locuitorii din județul nostru
01.11
2019
5 ani de stand-up comedy alaturi de Klaus Iohannis
31.10
2019
🛑Guvernarea PSD a înseamnat
30.10
2019
Guvernul Orban își începe mandatul cu intenția de a închide 22 de spitale
22.10
2019
Spitalul Orăşenesc Corabia a fost dotat cu aparatură și echipamente medicale de ultima generaţie
22.10
2019
RECONSTITUIREA RĂZBOIULUI DE INDEPENDENȚĂ
18.10
2019
Planificarea managementului conservării biodiversității în 2 situri Natura 2000 – ROSPA0024 Confluența Olt-Dunăre și ROSCI0044 Corabia Turnu-Măgurele, incluzând aria naturală protejată de interes național B10. Ostrovul Mare
17.10
2019
Avem prima „reușită” a lui #Blocannis
15.10
2019
PRIMĂRIA ORAȘULUI CORABIA - AJUTOARE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINŢEI
15.10
2019
Minciunile PNL nu pot schimba realitatea
10.10
2019
Primarul orasului Corabia, domnul Iulică Oane, a semnat ieri, la sediul ADR SV Oltenia, proiectul „Investitii integrate pentru cresterea mobilitatii in Orasul Corabia
08.10
2019
🛑 Un milion de români au semnat Pactul pentru Bunăstare propus de PSD! ✍🏼
04.10
2019
🛑 KLAUS IOHANNIS PUNE IN PERICOL O GENERAȚIE ÎNTREAGĂ DE TINERI MEDICI!
02.10
2019
🛑 OPOZIȚIA ANUNȚĂ CĂ VA DA AFARĂ 400.000 DE ROMÂNI
30.09
2019
🛑 PACTUL NAȚIONAL PENTRU BUNĂSTAREA ROMÂNILOR
25.09
2019
🛑 A ÎNCEPUT CAMPANIA DE VACCINARE ANTIGRIPALĂ GRATUITĂ!
23.09
2019
ROMÂNIA, CEA MAI MARE CREȘTERE A COSTRUCȚIILOR DIN UE!
18.09
2019
🛑PNL și USR refuză să garanteze românilor că nu vor tăia salariile și pensiile dacă ajung la guvernare!
13.09
2019
Premierul României Viorica Dăncilă propune partidelor parlamentare semnarea Pactului național pentru bunăstarea românilor
12.08
2019
Primaria Orasului Corabia a infiintat un punct de acordare a primului ajutor
04.08
2019
Regulamentul festivalului Corabia de Aur 2019
09.07
2019
S-a stins din viața dr. Danielescu Gheorghe
07.07
2019
Caravana SMURD la Corabia - tehnici de prim-ajutor
01.07
2019
Minionii Feririciți - primul after school deschis în orașul Corabia
28.06
2019
Ziua Dunării Corabia 2019
04.06
2019
Spitalul Corabia, dotări de 2,4 milioane lei. Primarul Oane a semnat contractul
30.05
2019
Situatie de urgenta Corabia - stire actualizata!
30.05
2019
Situatie de urgenta in Corabia in urma unei furtuni violente!
25.05
2019
CSS Corabia, campioana judeţului Olt la juniori E.
16.05
2019
Faza finală a Olimpiadei Gimnaziilor la handbal
09.05
2019
Ziua de 9 Mai, omagiată în localitatea Grivita - Bulgaria
17.04
2019
Asfaltare în zona pieței - orașul Corabia
15.04
2019
Provocare la mișcare!
03.04
2019
LA MULTI ANI, JANDARMERIEI ROMÂNE!
11.03
2019
Grădiniţă construită de la zero în oraşul Corabia, printr-un proiect pe fonduri europene
07.03
2019
Primăria orașului Corabia a achiziționat un buldoexcavator
20.02
2019
Cum poate orașul Corabia să pună în valoare o zonă istorică atractivă pentru turismul național
31.01
2019
Interviu cu Iulică Oane, primarul oraşului Corabia
02.08
2018
Conferința turistică "Dunărea în anul centenar" CORABIA - OLT - ROMÂNIA
26.04
2018
Corabia are nevoie de promovare! Pașii prin care orașul de la Dunăre poate să devină o atracție turistică pentru români și străini.
19.03
2018
„Sunt convins că și din poziția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, domnul Paul Stănescu nu va uita niciodată orașul Corabia și județul Olt.”
25.07
2017
Corabia, locul perfect pentru o vacanta inedita.
09.11
2016
Programul de guvernare al Partidului Social Democrat - Împreună, îndrăznim să credem în România!
18.10
2016
AJUTOARE PENTRU ÎNCĂLZIREA LOCUINŢEI ÎN SEZONUL RECE NOIEMBRIE 2016 – MARTIE 2017
18.10
2016
Senatul a adoptat Legea Dragnea, care anulează 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv
18.10
2016
VIDEO/Oprescu: „Programul PSD îşi propune crearea unei clase de mijloc puternice”
05.04
2016
A fost reabilitat sistemul de iluminat public
28.03
2016
VENIȚI CU NOI PE "CORABIA PITICILOR"! EDIȚIA a-II-a
21.03
2016
Continuăm împreună! Corabia renaşte!
21.03
2016
Lansare de carte
03.03
2016
A inceput reabilitarea si modernizarea strazii Trecerea Dunarii!
22.02
2016
Zi istorica pentru orasul nostru!
24.01
2016
24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România
09.12
2015
Receptie proiect parc!
05.12
2015
5 Decembrie 2015- aprinderea luminilor festive de sarbatori!
05.12
2015
Memorialul Lulu Stanescu la final!
05.12
2015
Foştii fotbalisti ai echipei Progresul Corabia au fost omagiati!
04.12
2015
Cadouri de Mos Nicolae!
01.12
2015
1 Decembrie 2015
14.11
2015
Expoziţie columbofilă cu porumbei campioni
11.10
2015
PSD Corabia alege azi presedintele partidului la nivel national
08.10
2015
Incepand de astazi 07.10.2015 se reia circulatia feroviara pe ruta Corabia - Caracal si retur
23.09
2015
CORABIA DE AUR - 2015
04.09
2015
A inceput reabilitarea Casei de Cultura!
03.08
2015
Primaria Orasului Corabia beneficiaza de un microbuz nou
31.07
2015
Regulamentul festivalului Corabia de Aur
23.07
2015
Au inceput lucrarile de reabilitare la PARC si SAN SIRO!
29.06
2015
Ziua Dunării 2015
22.06
2015
Memorialul Ion Oblemenco - editia a XV-a
15.06
2015
CUNUNA DUNARII 2015- editia a III-a
12.06
2015
EXPRIMĂ-TE CUM AŞA SIMŢI!
08.06
2015
Cupa Dunarii la karate do !
01.06
2015
"Floare de tei" editia a XVI-a
01.06
2015
Festivalul "Pe aripile dansului" editia a II-a
21.05
2015
”Dragoste de copil”
09.05
2015
Primaria Orașului Corabia a sărbătorit ziua de 9 Mai
07.05
2015
Programul ZEP la Scoala Virgil Mazilescu
05.05
2015
Olteanca Florentina Caminescu, medaliată cu argint la CE de kaiac-canoe
05.05
2015
LANSAREA PROGRAMULUI NATIONAL DE CADASTRU SI CARTE FUNCIARA
28.04
2015
Concursul interjudetean de matematica "Danubius"-editia a IX a
22.04
2015
Inaugurarea distribuției gazelor naturale în Corabia
08.04
2015
“Scoala altfel” la Colegiul Tehnic Danubius Corabia
07.04
2015
Locuințe sociale pentru comunitățile de romi
07.04
2015
Este iminent un proiect de amenajări muzeale la Muzeul de Arheologie şi Etnografie Corabia
07.04
2015
GOVIA, OBICEI DE PRIMAVARĂ DIN CÂMPIA ROMANAŢIULUI
02.04
2015
Biroul Permanent National al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 30 martie 2015, la sediul PSD
02.04
2015
Raportul presedintelui Victor Ponta 2010 - 2015
31.03
2015
Elevi cu care ne mandrim!
26.03
2015
Veste bună pentru orașul Corabia!
24.03
2015
Zilele Portilor Deschise la G.P.N. “Corabia Piticilor”
19.03
2015
GAL Ecoleg Olt Dunare
09.03
2015
The Realities That We Are Blinded to But Can Save Our Lives
28.02
2015
CSPA Corabia se prezintă!
19.02
2015
Investiții de 70 milioane lei pentru modernizarea a trei porturi la Dunăre
16.02
2015
Transfer de know-how -management integrat pentru Primăria Corabia
04.02
2015
Interviu Iulică Oane, primarul oraşului Corabia
24.01
2015
Mica Unire sărbătorită în orașul Corabia
22.01
2015
Au inceput lucrarile la Microbursa de peste!
10.11
2014
LUCRARI DE REAMENAJARE A BAZEI SPORTIVE „SAN SIRO” CORABIA
10.11
2014
MODERNIZAREA PARCULUI CENTRAL DIN ORASUL CORABIA